We vroegen het aan onze Crisp Collaborator Laura Scherp om ons te helpen onze wereldberoemde Bartlett-peren een prominente plek te geven, en dat deed ze. Deze Peren Frangipane Galette is een eenvoudig, maar elegant recept dat goed werkt met bladerdeeg of kant-en-klare taartbodems. Perfect voor een herfstdiner!
Een favoriet herfstdessert
Ik heb de maand september met mijn man door Italië gesnoept. En ik kwam thuis klaar om een storm op te wekken en de ongelooflijke smaken na te bootsen die we tijdens onze reis hebben ervaren. Een van de belangrijkste ingrediënten die me het meest opviel toen we daar waren, was de bescheiden peer, dus je kunt je voorstellen hoe blij ik was toen ik een mooie doos Stemilt Bartlett-peren per post kreeg op de dag dat we thuiskwamen!
Bartlett-peren zijn geweldig om te gebruiken in gebak – hun smaak is zo mooi complex en hun textuur is goed bestand tegen koken, pocheren en bakken. Terwijl ik besprak wat ik met mijn bounty moest maken, kwam ik steeds op een van mijn favoriete zomer- en herfstdesserts terecht: de galette.
Wat is een Galette?
Een galette wordt gemaakt door de taartbodem uit te rollen, op een bakplaat te leggen, met fruit te vullen en vervolgens eenvoudigweg de randen op te vouwen om de vulling erin te houden. Omdat het minder structuur heeft dan een traditionele taart, moeten galettevullingen dikker zijn om te voorkomen dat ze uit de korst vloeien.
Persoonlijk, hoe graag ik ook van een goede taart hou, ik zou bijna altijd liever galettes maken. Ze zijn veel gemakkelijker en hebben een rustieke uitstraling die eventuele gebreken verbergt.
Stemilt-peren zijn de perfecte vulling voor een galette. Ze zijn stevig genoeg om hun vorm te behouden, maar verrukkelijk genoeg om smaak en textuur aan de galette toe te voegen zonder veel opsmuk.
Smaken van ver
Toen ik besloot wat ik in de galette zou doen, herinnerde ik me een cake die we aten in een kleine bakkerij in Florence. Het had een beslag met hazelnootsmaak en overal stukjes peer.
De hazelnoot was de perfecte aanvulling op de peer, en dat wilde ik proberen na te bootsen in dit dessert. Ik heb een partij hazelnootfrangipane opgeklopt als basis voor de pittoreske fans van Bartlett-perenschijfjes. Het resultaat: een galette die op elke herfsttafel past, of het nu op een mooie herfstdag is of een kille, regenachtige avond.
Snel en gemakkelijk
Maak je voor het eerst een Peren Frangipane Galette? Ik nam hier een kortere weg met kant-en-klare taartbodem en ik schaam me niet. Dit recept zou trouwens ook goed werken op bladerdeeg! En ik zal je nog een geheim vertellen. Als je geïntimideerd bent door het maken van je eigen frangipane, koop dan gewoon wat online of bij een speciaalzaak bij jou in de buurt! Ze worden meestal gemaakt met amandelen in plaats van hazelnoten, maar de smaak zal met de helft van het werk net zo lekker zijn!
Bekijk mijn video hieronder om je te helpen bij het maken/bakken van een heerlijke Galette met herfstpeer! Als je dit recept hebt geprobeerd, laat dan hieronder een reactie achter! We horen graag hoe je dessert is geworden en eventueel advies voor andere collega-bakkers!