Of je nu al aan het bakken bent sinds je wist hoe je een houten lepel moest vasthouden, of net gisteren bent begonnen met het experimenteren met eenvoudige desserts, het is nooit te laat om je taartenspel op te fleuren! Onder begeleiding van Tracy Shaw van VoedselWijnSunshine op Instagram heeft ze ons drie verschillende manieren laten zien om artistieke korstontwerpen te maken voor je volgende appel- of perentaart. Lees verder om te leren hoe u een eenvoudige Galette, of uw favoriete appeltaartrecept, kunt transformeren in een heerlijk kunstwerk.
Eenvoudig, maar elegant
Een galette is een lekker en makkelijk dessert om te maken voor drukke feestdagen. In tegenstelling tot traditionele taarten heeft dit recept alleen een bodemkorst nodig, en aangezien het een open bovenkant heeft, is het een geweldig recept om naar toe te gaan als je weinig tijd hebt. Weet je niet zeker of je een goed recept voor taartbodem hebt? Gebruik een in de winkel gekocht korstje en niemand zal het verschil merken.
Met een recept als dit kun je bakken met herfstfruit voor een feestelijk dessert met veenbessen, appels en peren. Zorg ervoor dat u de baktijden aanpast aan de vulling die u gebruikt.
Inspiratie nodig? Probeer dit rustieke appel- en perengalette-recept:
Je hebt nodig:
- 1 11-inch taartbodem, op kamertemperatuur
- 2 el lichtbruine suiker
- 1 tl gemalen kaneel
- 1 appel – klokhuis verwijderd en dun gesneden
- 1 peer – klokhuis verwijderd en dun gesneden.
- Sap van 1/2 citroen
- 1 eiwit
Instructies
- Verwarm de oven voor op 400°F.
- Bekleed een groot omrande bakplaat met bakpapier. *Als je geen bakpapier hebt, zorg er dan voor dat je je bakplaat inspuit
- Combineer in een middelgrote kom gesneden appels, bruine suiker, citroensap, kaneel en een snufje zout.
- Roer voorzichtig om appels te coaten.
- Leg appelschijfjes op het deeg, probeer een cirkelpatroon te maken. Laat een rand van 1 tot 1,5 inch rond de rand.
- Vouw de randen naar het midden. Herhaal dit totdat alle randen naar de appelschijfjes zijn gevouwen.
- Klop eiwit in een kleine kom; borstel over de korstranden.
- Bak ongeveer 40 minuten zodat de randen goudbruin zijn en de appels zacht zijn.
Opmerking: Je hoeft geen eiwit op de korst te smeren als je dat niet wilt – het maakt het gewoon extra glanzend.
Bakker van het volgende niveau
Als je je favoriete taartrecept onder de knie hebt, maar op zoek bent naar de volgende hoogte in taartpresentatie: betreed de roosterkorst! Een roosterkorst is een eenvoudig, kruislings geweven patroon dat er mooi uitziet, maar slechts een paar extra stappen toevoegt om je taart te bedekken. Het dambordpatroon geeft je gasten een glimp van de heerlijke vulling binnenin en maakt het gemakkelijk te herkennen op de desserttafel.
Stap 1: Nadat je de bodemkorst in je taartvorm hebt gedaan en je vulling hebt toegevoegd, rol je het resterende deeg uit. De “top of the pie” wordt in 12 reepjes van 1 “gesneden.
Stap 2: Leg 6 stroken verticaal en gelijkmatig verdeeld bovenop de gevulde taart. Gebruik de langere stroken in het midden van de taart en de kortere stroken aan de uiteinden. Vouw elke andere strook (3 in totaal) helemaal naar achteren zodat ze bijna van de taart vallen. Leg vervolgens een van de 6 ongebruikte stroken er loodrecht op. Vouw de 3 verticale stroken terug zodat ze over de loodrechte strook liggen. Je houdt dus 5 strips over.
Stap 3: Vouw de andere 3 verticale stroken terug. Leg een van de 5 ongebruikte stroken loodrecht erop. Vouw daarna de 3 verticale stroken terug zodat ze over de loodrechte strook liggen. Herhaal dit met de laatste 4 stroken en weef de stroken over en onder elkaar.
Stap 4: Vouw het overtollige deeg dat over de randen van de taart ligt terug en knijp ze samen met de onderste taartbodem om te verzegelen. Bestrijk met losgeklopt ei en bestrooi eventueel met een beetje grove suiker. Hierdoor gaat de bovenkant van je korst glimmen. Bak ten slotte de taart zoals aangegeven in je favoriete taartrecept.
Het goede nieuws is dat deze taartbodem-topping goed past bij bijna elke vulling. Voor een geweldig kleurcontrast raden we ten zeerste aan om bessen toe te voegen aan elk recept voor appeltaart. Maar als je op zoek bent naar een hapje taart, kun je wat veenbessen toevoegen.
Als je nog steeds wat ondersteuning nodig hebt bij deze taarttopping, bekijk dan de onderstaande video voor een visuele weergave.
Laten we fan worden!
Je bent al jaren bezig met het opbouwen van je bakspel, maar nu is het tijd om extra luxe te krijgen met je taartbodems! We raden een Leaf Pie Crust aan! Deze taartbodem is ontworpen voor diegenen die wat extra tijd in de keuken willen doorbrengen met hun desserts. Het heeft nodig herfst gebak stampers, die verkrijgbaar zijn bij een lokale keuken/bakwinkel of online. Maar als je de herfstbladeren niet voelt, kun je altijd kiezen voor de ontwerpen die je leuk vindt.
Deze methode lijkt veel op een basistaartbodem of zelfs een roostertaartbodem. U wilt ervoor zorgen dat de bodem van uw taart (bodemkorst/vulling) compleet is en u rolt dan het resterende taartdeeg uit. En zorg ervoor dat je bloem gebruikt, zodat het niet aan je aanrecht blijft plakken.
Zodra je het taartdeeg hebt uitgerold, wil je aan één kant van de korst een halve maan snijden. Dit wordt gebruikt voor één kant van de taart (of voel je vrij om gewoon alle blaadjes te doen). Gebruik vervolgens de deegstempels om het resterende deeg met je favoriete ontwerpen uit te snijden. Volg de instructies van uw postzegels voor het beste gebruik.
Borstel al je bladeren met een eierwas en bestrooi met een beetje grove suiker (indien gewenst). De eierwas helpt de taartbodem glanzend te maken, maar je kunt deze stap altijd overslaan. Vervolgens plaats je de uitgesneden halve maan aan een kant van de taart en knijp je het deeg met de onderkant samen, voordat je begint met het plaatsen van je blaadjes rond de rest van de taart.
Als alles op zijn plaats zit, bak je de taart zoals aangegeven. Je afgewerkte taart zal een elegant designstuk zijn, dat het beste in het midden van de desserttafel kan worden geplaatst zodat iedereen het kan zien.